Hoe Kies Je De Juiste Vislijn?

Als roofvisser kom je al snel uit bij een gevlochten hoofdlijn. Door het gebrek aan rek geeft gevlochten lijn als allerbeste informatie door en hoef je dus geen enkele aanbeet te missen. Maar hoe dik kies je die lijn? Bij het uitzoeken van een goede vislijn is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je van de lijn verlangt. Vis je in obstakelrijke situaties? moet je enorm ver kunnen werpen? Of bij extreme stroming je kunstaas gecontroleerd bij de bodem kunnen presenteren? Allemaal dingen die van belang zijn en helpen bij het kiezen van de juiste lijn.

Voor gevoelsvisserij wil je een dunne lijn, maar ook niet té dun…

Baars en Snoekbaars
De dikte van de lijn bepaalt voor een groot deel hoe schuurvast en sterk de lijn is. Een dikkere lijn kan immers meer hebben dan een dunnere lijn, maar ondervindt ook meer weerstand in de lucht én in het water. Als je bijvoorbeeld op baars of snoekbaars gaat vissen dan is het belangrijk dat je alles goed kunt voelen. Dat zal makkelijker gaan met een dunne lijn. Deze snijdt makkelijker door stroming en wind en zal onderaan de streep meer gevoel opleveren. Voor het baars/snoekbaarsvissen kun je denken aan diktes van 0,06mm – 0,15mm.

SPEX8 is speciaal ontwikkeld voor de visserij met kunstaas!

Snoeken
Voor het snoekvissen heb je in de regel niet zo extreem veel gevoel nodig, dus kun je met een gerust hart een wat dikkere lijn kiezen. Zeker voor het vissen op snoek in ondiep water zul je de aanbeet echt wel zien en voelen, ongeacht de lijndikte. Dan biedt een dikke lijn meer zekerheid op het landen van alle gehaakte vis. Voor deze visserij kleven er eigenlijk alleen maar voordelen aan een wat dikkere lijn. Denk dan aan een gevlochten lijn met een dikte van 0,21 tot 0,30mm.

Voor snoek vis je niet snel te dik. Zo lang je contact houdt met je kunstaas en er geen kans op lijnbreuk door de vis bestaat, zit je goed!

Kleur
In het gamma van onze SPEX8 lijn zijn er 2 kleurenopties beschikbaar: een felgroene lime green en een kleur die meer wegvalt, camou green. Welke kleur je het best kunt kiezen is puur afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Als je het fijn vindt om de lijn goed te kunnen zien dan is de felgroene Lime Green erg fijn. Het felle groen steekt goed af tegen bijna alle achtergronden en zodoende kun je perfect volgen waar je kunstaas zich bevindt. Die felgroene lijn is niet alleen boven water, maar ook onder water goed zichtbaar. Vissen die het spelletje snappen kunnen zo’n felgroene ‘snaar’ mogelijk met gevaar associëren. In dergelijke situaties kan het slim zijn om een meer gecamoufleerde kleur zoals de camou green te kiezen.

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE SPRO NIEUWSBRIEF