Snoeken in de polder – Hoe doe je dat?

Snoeken in ondiepe sloten is een ontzettend leuke, effectieve en makkelijke visserij. Je hebt er niet veel materiaal voor nodig, iedereen kan het leren en je hebt niet veel tijd nodig om toch kans te maken op een leuke vis én even lekker uit te waaien. Maar hoe begin je?


Als je een uurtje over hebt maak je al kans op een mooie snoek!

HENGELKEUZE

Allereerst heb je natuurlijk een hengel nodig. Bij de visserij met kunstaas op snoek sta je al gauw uren met die hengel in je hand kunstaasjes te gooien. Dan is het wel zo fijn dat zo’n hengel niet al te zwaar is én makkelijk gooit. Voor makkelijke worpen is een zogenaamde snelle hengel het fijnst. Je kunt makkelijk zien of een hengel ‘snel’ is door te testen hoe snel de top terugveert nadat hij uit gebogen toestand komt.

Snelle hengels zijn het fijnst. Alle hengels in de SPECTER-serie zijn snel!

SNELLE HENGEL
Als de hengel onmiddellijk weer rechtbuigt zonder al te veel na te veren, dan is de hengel snel. Zwabbert de hengel nog flink na, dan is de hengel langzamer. Alle hengels in de SPECTER Finesse serie zijn snel. Naast dat dit makkelijk werpen ten goede komt, levert het ook meer gevoel op. Je kunt dus makkelijker aanbeten voelen! Qua werpgewicht kun je denken aan gewichten tussen de 20 en 70 gram. Bij het kiezen van het juiste werpgewicht kun je het gewicht van het kunstaas dat je gaat gebruiken leidend maken. Ten slotte is dat waar je de hele dag mee gaat gooien!

In dit filmpje licht Roel alvast het een en ander toe over de hengelkeuze.

REEL OF MOLEN?
Op die hengel moet een reel of molen met lijn geplaatst worden. Over de lijn kunnen we kort en duidelijk zijn: een gevlochten lijn vanaf 20/00 of dikker is prima. Een aanrader is de SPEX8, deze lijn is ontzettend glad, sterk en betrouwbaar. Mocht je meer willen lezen over lijnkeuze, dan is dit artikel een aanrader!

SPEX8 is speciaal ontwikkeld voor het vissen met kunstaas. Geleverd op handige spoeltjes van 150 meter, precies genoeg om jouw molen of reel mee te vullen!

OX BC
Dan de kwestie molen of reel? Dat is persoonlijke voorkeur. Met een molen werken is iets makkelijker om te leren, maar wie goed met een reel overweg leert te gaan zal daar absoluut profijt van hebben. Een reel kun je sneller en met een hand bedienen. Bovendien heb je meer controle over de worp en zodoende ben je in staat om sneller én nauwkeuriger te werpen. Een echte aanrader voor deze visserij is de OX BC Light!

De OX BC Light ligt lekker licht in de hand en presteert subliem!

KUNSTAAS
Met slechts een hengel en een reel of molen vang je natuurlijk geen vis, je moet wel aas hebben en in het geval van snoek in de polder, het liefst kunstaas! Kunstaas is er in ontelbaar veel vormen, gewichten, kleuren en maten. Hoe kies je daar de juiste opties tussenuit? Allereerst is het goed om te checken welke gewichten je hengel het best gooit. Daardoor vallen stukken kunstaas die te licht, of te zwaar zijn af. Vervolgens is het goed om wat te kiezen te hebben; jerkbaits, spinnerbaits, pluggen, shads, het vangt allemaal. Zorg dat je van alles een beetje hebt dan zit je goed. Dit geldt overigens ook voor de kleuren van het kunstaas. Als je wat natuurlijke en wat felle opties hebt dan zit je geramd.


Zorg ervoor dat er iets te kiezen valt, dan kun je op lastige dagen wisselen en proberen uit te vogelen wat snoek die dag wil hebben.

ESSENTIEEL
Om de hoofdlijn tegen de snoektanden te beschermen moet je een onderlijn gebruiken. In principe maakt het niet zo heel erg veel uit wat je kiest, zo lang het maar tegen snoektanden kan. Goede opties zijn: dik fluorocarbon (vanaf 0,80mm) staal of titanium. Alles heeft zijn voor en nadelen. Fluorocarbon is onder water vrijwel onzichtbaar, maar wel vrij dik. Staal is heel voordelig, maar kinkt vrij snel. Titanium kinkt niet en is vrij subtiel, maar wel prijzig.

Zonder tangen en goede onderlijnen mag je eigenlijk niet op pad!

TANGEN
Als laatst, maar absoluut essentieel is een goede set tangen. Je hebt een lange tang nodig zodat je snoek goed kunt onthaken. Een degelijke kniptang is ook een must. Als je twijfelt of je een snoek goed kunt onthaken, dan kun je vaak beter meteen de dreggen van het kunstaas doorknippen. Dan kan het kunstaas in elk geval uit de snoekenbek. Daarna kun je makkelijker bij de haken om de haken er alsnog uit te halen.

Snoek kan zonder pardon vol over het kunstaas heen schuiven. Dan is zo’n lange tang erg praktisch!

VISSEN MAAR!
Nu het juiste materiaal gekozen is kun je richting de waterkant. Bijna ieder slotensysteem in Nederland bevat wel snoek, dus qua stekkeuze hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Kijk even op Google Maps waar er bij jou in de buurt een slotenstelsel is en ga daar lekker proberen. Begin met het kunstaas waar jij het meest vertrouwen in hebt en kam de sloten systematisch uit. Zorg dat jouw kunstaas overal gezwommen heeft. Krijg je een uur lang geen aanbeet? Wissel dan naar iets anders. Soms kunnen snoeken een voorkeur hebben voor een specifieke soort, of kleur kunstaas. Soms maakt ook het tempo waarin je het kunstaas vist hét verschil. Experimenteer er dus lekker op los om te ontdekken waar de snoek op dat moment goed op reageert.


In bijna ieder slotensysteem in Nederland zit wel snoek!

DE BESTE PLEK?
Dat je snoek in haast iedere wetering, sloot of kanaal kunt verwachten betekent niet dat je ze daar ook overal kunt verwachten. Er zijn absoluut plekken aan te wijzen waar je een grotere kans maakt op een aanbeet dan op andere plekken. Nu wil jij natuurlijk weten welke plekken dit zijn! In slotenstelsels zijn dat plekken waar het monotone karakter van een sloot doorbroken wordt, denk hierbij aan: splitsingen, duikers, bruggen, rietkragen, leliebedden et cetera. Snoek is een vis die graag vanuit een hinderlaag zijn prooi belaagd. Als je dit beseft, dan kun je met wat inbeeldingsvermogen een prima beeld vormen van wat voor snoek interessante plekken zijn om in een hinderlaag te gaan liggen.


Elke stek die er net anders uitziet dan hetgeen wat doorsnee is, verdient extra aandacht!

BEET!
Je vist je kunstaas rustig binnen en voelt plots een harde ruk, een kolk in het wateroppervlak verraadt: jouw kunstaas is te grazen genomen door een hongerige snoek! Wat doe je dan? Allereerst is het goed om met een felle tik de haak te zetten. Dan is het zaak om druk op de lijn te houden. Wat er ook gebeurt, de lijn mag niet slap vallen. Nadat je de haak gezet hebt is het goed om de slip zo in te stellen dat als het écht moet, de snoek lijn kan nemen. Wanneer een snoek naar de kant gedrild wordt kan het weleens voorkomen dat hij vlak voor je voeten nog een flinke spurt wil nemen. Dan wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen dat de lijn breekt. Daarom dus die slip een klein tandje losser! Als de vis eenmaal uitgeteld voor je voeten ligt is het tijd om hem te landen, maar hoe dan?


Vaak perst een gehaakte snoek er recht voor je voeten nog een krachtige spurt uit. Dus dan mag de slip rustig een tandje losser!

KIEUWGREEP
Snoek tot en met ongeveer 80 cm kun je het veiligst eerst even in de nek pakken. Dan kun je hem aan zijn nek voorzichtig uit het water tillen. Meestal doet een snoek wanneer je hem zo optilt zijn bek al open, dan kun je goed zien hoe hij gehaakt is en overgaan naar de zogenaamde kieuwgreep. Hoe je de kieuwgreep het best kunt doen, dat vertelt Roel je in dit filmpje.
Nu je de snoek in de kieuwgreep vast hebt is het een fluitje van een cent om de haak er met een tang uit te wippen. Dan kun je snel een mooie vangstfoto maken en de snoek voorzichtig terug in het water zetten. Ondersteun de snoek hierbij totdat hij zelfstandig krachtig wegzwemt, zo weet je zeker dat je die snoek later nog eens kunt vangen.

MIS NIETS!
Mocht je écht alles willen leren over het vissen op snoek, maar ook baars en snoekbaars? Abonneer jezelf dan even op ons YouTube kanaal, maar vergeet ook niet om onze Facebook en Instagram te volgen. Via die kanalen delen we waardevolle tips en tricks over allerlei soorten roofvisserijen.

 

 

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE SPRO NIEUWSBRIEF