Zeebaarsvissen met twitchbaits: Tactiek voor Succes

Het zeebaarsvissen is voor veel vissers een mooie uitdaging. Deze krachtige en sluwe vissen, vereisen vaak specifieke technieken om succesvol te worden gevangen. Een van de meest effectieve tactieken voor het vangen van zeebaars is het gebruik van twitchbaits. Laten we eens dieper ingaan op deze strategie!

Wat zijn twitchbaits?
Twitchbaits zijn pluggen die ontworpen zijn om levensechte bewegingen van aasvis na te bootsen. Ze zijn meestal slank en langwerpig van vorm, met een gestroomlijnd ontwerp dat gemakkelijk door het water glijdt. Het bijzondere van twitchbaits is dat ze suspenderend zijn. Wanneer je ze pauzeert zullen ze dus niet gaan drijven, of zinken, maar op dezelfde plaats blijven zweven. Juist die eigenschap is enorm aantrekkelijk voor zeebaars!

Waarom zijn twitchbaits effectief bij zeebaarsvissen?

 • Zenuwachtige actie: twitch baits bootsen de zenuwachtige bewegingen van prooivissen na, waardoor ze onweerstaanbaar zijn voor zeebaars.
 • Veelzijdigheid: twitchbaits kunnen worden gevist op verschillende dieptes en in verschillende omgevingen, van ondiep water tot grotere dieptes.
 • Roofzuchtige reactie: De onvoorspelbare bewegingen van twitchbaits prikkelen het jachtinstinct van zeebaars, wat leidt tot aanvallen uit agressie of honger.
 • Geschikt voor verschillende omstandigheden: Of je nu vist in helder water, troebel water of stromend water, twitchbaits zijn geschikt voor allerlei omstandigheden.

Hoe Twitchbaits te gebruiken bij zeebaarsvissen

 • Kies de juiste materialen: Gebruik een lichte tot middelzware hengel met een werpgewicht tot ongeveer 40 gram met een snelle actie en een gevoelige top.
 • Selecteer de juiste twitchbait: Afhankelijk van de grootte van de prooivis in het gebied en de diepte van het water, kies je een twitchbait van geschikte grootte en gewicht.
 • Vissen maar! Gooi je twitchbait naar het beoogde gebied en begin met het maken van korte, scherpe bewegingen met je hengeltop. Bekijk de actie van het kunstaas in het water voor je voeten om te ontdekken hoe je er de mooiste actie in krijgt.
 • Observeer en pas aan: Let goed op hoe de zeebaars reageert op je twitchbait. Als ze schuw lijken of geen interesse tonen, probeer dan de snelheid, diepte of bewegingen aan te passen totdat je de juiste formule hebt gevonden.

Welke Twitchbaits kun je gebruiken?
In het assortiment van ons hebben we vier verschillende modellen die onder de noemer twitchbait vallen, namelijk: De Gutsbait Salt! Minnow, IRIS Twitchy, SPRO Mc Stick 110 en de IKIRU Twitch iedere plug heeft zijn eigen kwaliteiten. Welke dat zijn lees je hieronder!

 • Gutsbait Salt! Minnow: Een twitchbait van 11cm die prachtig van links naar rechts slaat wanneer je met de hengeltop tikt. Er zitten geen ratels in de Salt Minnow. Dankzij een magnetisch long cast systeem gooien deze pluggen waanzinnig goed. Deze plug is afgewerkt met 2 zoutwaterbestendige vlijmscherpe Gamakatsu dreggen. Gutsbait Salt! Minnow is verkrijgbaar in 3 modellen: SR tot 1 meter diep, MR tot 2 meter diep en DR voor 3+ meter diepte.
 • IRIS Twitchy / IRIS Twitchy JTD: Suspenderende pluggen met een lengte van 7,5cm die dankzij hun longcast systeem erg ver gooien. In tegenstelling tot de meeste twitchbaits volgt de Twitchy één pad, ook wanneer je hem met tikken binnen vist. Dit kan een groot voordeel zijn! Alle IRIS Twitchy’s zijn stil en afgewerkt met 2 vlijmscherpe Gamakatsu dreggen. IRIS Twitchy is verkrijgbaar in Jointed, of niet jointed en in twee duikdieptes: SL voor dieptes tot 1,5 meter en LL voor dieptes tot 2,5 meter.
 • Mc Stick 110: Een 11 cm lange twitchbait met luide ratels! Schiet prachtig van links naar rechts bij het twitchen en is afgewerkt met 3 vlijmscherpe Gamakatsu dreggen. Loopt tot 1,5 meter diepte.
 • IKIRU Twitch: Een 10 cm lange twitchbait die gemakkelijk naar 3 meter diepte duikt. De Twitch suspendeert feilloos en dankzij het ‘weight transfer systeem’ gooit de plug erg prettig.

Tips voor succes

 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je de juiste combinatie van bewegingen hebt gevonden om de zeebaars te verleiden. Blijf rustig en blijf experimenteren!
 • Leer van anderen: Praat met andere vissers en leer van hun ervaringen.

Conclusie
Het gebruik van twitchbaits bij zeebaarsvissen kan ontzettend succesvol zijn. Met de juiste techniek en wat geduld kun je grote successen behalen! Vergeet niet om te experimenteren, te leren van je ervaringen en vooral te genieten van het avontuur. Veel succes, maar vooral plezier aan de waterkant!

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE SPRO NIEUWSBRIEF