Succesvol Snoeken Met Dood Aas

Het vissen met dood aas is populair en ontzettend effectief. Het maakt niet uit of je ervaren bent, of net begint met deze visserij want iedereen kan het! Vissen met dood aas vergroot je kansen op een grote vangst aanzienlijk en in dit artikel delen we waardevolle tips en technieken zodat jouw kans op succes zo groot mogelijk wordt.

Voor die écht grote snoeken is doodaas vaak de beste methode!

Het juiste aas

Een succesvol snoek avontuur begint bij het kiezen van het juiste aas. Populaire aasvissen zijn: makreel, sardine, spiering, voorn, baars en kolblei. Een zeevis is vaak vetter en verspreidt meer geur, daarentegen is er niets meer natuurgetrouw dan een dode voorn of baars. Welke keuze je ook maakt, het is vooral van belang dat de dode vis vers is en op de juiste locatie wordt gepresenteerd. Maar… Waar is dat dan? Dat lees je verderop!

Snoek is dol op vettige geurige zeevis zoals makreel…

Uitrusting

Bij het snoeken met dood aas is het vooral van belang dat de hengel die je kiest genoeg ruggengraat heeft om de aasvis weg te zetten én om de haak goed te kunnen zetten. Daarbij is een stevige lijn en goede molen of reel ook onmisbaar.

In deze film legt Owen alles uit over zijn visserij met dood aas op snoek.

Locatie

De stekkeuze is natuurlijk van cruciaal belang voor het succes. Het is goed om te weten dat alle rovers in de regel liever lui dan moe zijn. Ze zullen zich in principe altijd in de buurt van hun voedsel bevinden. Ga dus op zoek naar concentraties aasvis. In de winterperiode zijn plaatsen die nét even wat warmer zijn dan de omgeving razend interessant. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: plaatsen met net even wat meer beschutting, bruggen, duikers, diepere stukken enzovoorts.

Alle plekken die iets warmer zijn dan hun omgeving kunnen in de winter een pleisterplaats zijn voor aasvis en verdienen daarom extra aandacht!

Techniek

Vissen met dood aas kun je op verschillende manieren doen: actiever met een dobber, of passiever waarbij het aas op de bodem wordt gepresenteerd en de hengel(s) op een beetverklikker rusten. Soms kunnen grote snoeken heel traag zijn, maar als je aasvis maar lang genoeg op de juiste locatie ligt kunnen ze er meestal toch niet vanaf blijven. Als de snoek passief is, dan is deze aanpak vaak effectief. Het grote voordeel van vissen met dobbers is dat je wat mobieler bent. Je kunt zodoende meerdere hotspots op een dag afvissen. Zodoende loop je vanzelf tegen actief jagende snoeken aan.

Met doodaas vang je die grote vis plotseling wel!

Montage

Voor de visserij op de bodem vis je het best met een vrij schuivend loodje en een onderlijn die afgestemd is op het formaat van de aasvis. Een enkele haak door de kop en een dregje in de flank is voldoende. Onder de dobber hang je natuurlijk een gewichtje om de dobber uit te loden, verder is een onderlijn met een enkele dreg het meest gebruikelijk. Die dreg kun je door de rug van de aasvis prikken zodat deze horizontaal onder de dobber hangt, dat is het meest natuurlijk.

Een enkele dreg door de rug van een voorntje is perfect!

Aanbeet

Je beetmelder piept, of je dobber plopt onder, wat doe je dan? Het is raadzaam om zo snel als mogelijk de haak te zetten. Draai de lijn rustig op lichte spanning zodat je kunt voelen of de snoek aan de andere kant van de lijn het aas nog in zijn bek heeft. Als dat het geval is kun je met een felle krachtige haal de haak zetten. Het snelle aanslaan zorgt ervoor dat de vis altijd voorin de bek gehaakt wordt en dus probleemloos onthaakt en teruggezet kan worden.

Je kunt het best zo snel mogelijk de haak zetten zodat je de snoek ook makkelijk kunt onthaken!

Tip

Ga jij vaak op pad met kunstaas en houd je meer van die actieve aanpak? Dat kan ook met doodaas! Het kan waanzinnig effectief zijn om actiever hotspots af te vissen met doodaas. Met 1 hengel en een rugzakje iedere stek 15 minuutjes de kans geven met een aasvis onder de dobber; superspannend, leuk en effectief!

Actief vissen met dood aas kan razend effectief zijn!

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE SPRO NIEUWSBRIEF